RSS
poniedziałek, 18 czerwca 2012

Składniki

Plastry boczku
Ser żółty cały

Bułka tarta
Jajka


Wykałaczki



Przygotowanie

Ser kroimy w kostke.
Kostke kładziemy na boczku i zwijamy i wykałaczka spinamy aby nierozlatywał.
Potem panierójemy w żółtku i bułce i smarzymy w frytkownicy przez 2-3 min. Można je spozywać na ciepło i na zimno .

03:07, daniajarskie
Link Dodaj komentarz »

Składniki

3 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 żóltka
1 całe jajo
łyżka smalcu
pół kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany




Przygotowanie

Składniki razem ugnieść ,porządnie wyrobić , rozwałkować podsypując mąką i ułożyć na blaszkę. Piec ok 50 minut w 180 stopniach C.
Jest to przepis na ciasto kruche podstawowe czyli stanowiące jakąś bazę jako spód innego innego ciasta. Jeśli kruche nma być spodem innego ciasta wtedy nie trzeba go piec tylko podpiec ok 10-15 minut nie zapominając, że każde ciasto kruche po ułożeniu w blaszce trzeba ponakłuwać widelcem żeby równo urosło.

01:15, daniajarskie
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 17 czerwca 2012

Składniki

2 spore filety z białej ryby (dorsz, mintaj, sola, tilapia i in.), świeże lub rozmrożone
1 limonka
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
1 łyżka sosu rybnego nuoc mam lub innego
łyżeczka oleju sezamowego
pół małej czerwonej chili
1 cm plaster imbiru
1 łyżeczka octu winnego
sól
200 g świeżych grzybów shiitake lub 6 suszonych (namoczonych przez 20 min i ugotowanych przez 15 min w lekko osolonej wodzie)
2 łyżki oleju





Przygotowanie

Sos, który podaję do ryby jest pikantny, wyraźnie kwaskowaty i imbirowy, aromatycznie komponuje się z delikatną, ugotowaną rybą.  Kupiłam świeże grzyby shiitake, i do nich wymyśliłam sos, inspirowany moimi ulubionymi smakami orientalnymi. Jeśli lubisz chińskie i orientalne potrawy, pewnie większość składników masz w domu.

  1. Limonkę wyszoruj w gorącej wodzie, zetnij z niej 3 podłużne paski skórki, jak najcieniej, bez białej błonki. Posiekaj je w jak najcieńsze paseczki. Możesz zrobić to za pomocą przyrządu do ściągania skórki z cytrusów. Imbir zetrzyj na drobnej tarce, chili posiekaj drobniutko (najlepiej w gumowych rękawiczkach).

 2. Wyciśnij sok z limoniki, dodaj do niego sos ostrygowy, sojowy, rybny, olej sezamowy, skórkę z limonki, posiekane chili i starty imbir. Wymieszaj dokładnie.

  3.  W dużym płaskim garnku zagotuj wodę (ma być jej tylko tyle, żeby przykryła filety po włożeniu), lekko ją osól i dodaj łyżeczkę octu winnego. Włóż filety i na małym ogniu „mrugaj” je 15 minut. Gotowe filety wyjmij delikatnie łyżką cedzakową, odsączając je z płynu, przełóż na talerz. [Filety możesz oczywiście ugotować na parze].

4. W trakcie gotowania ryby usmaż pokrojone w paseczki grzyby na 2 łyżkach oleju (można już kupić swieże grzyby, ale ugotowane shiitake potraktuj tak samo). Dopraw solą.

  5. Każdy filet pokryj połową grzybów i polej połową sosu. Podawaj z ryżem jaśminowym lub dzikim.

                                                  

05:40, daniajarskie
Link Dodaj komentarz »
sobota, 16 czerwca 2012

Składniki

Składniki:
4 piersi z kurczaka
2 op. zupy cebulowej Knorra
200 ml kremówki (30%)



Przygotowanie

Piersi kurczaka przekroić przez pół. Obficie panierować w suchej zupie cebulowej. Ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Posypać po wierzchu resztą zupy. Zalać kremówką. Piec 45 min. w 1600 C w wentylowanym piekarniku. Podawać z ryżem.

23:34, daniajarskie
Link Dodaj komentarz »

Składniki

śledzie- matiasy
cebula
grzybki marynowane
oliwa lub olej sojowy
ocet z grzybkow



Przygotowanie

Wymoczone śledzie pokroić na paski.Garstkę grzybków marynowanych posiekać,posiekać tyleż cebuli.W szklanym naczyniu / lub słoju/układać warstwami śledzie i przesypywać grzybkami wymieszanymi z cebula.Po napełnieniu słoika zalać do wysokości 3/4 słoja olejem,dopelnić octem z grzybków. Przykryć i wstawić na 1-2/można dłużej/ dni do lodówki, aby się zmacerowały.

20:34, daniajarskie
Link Dodaj komentarz »

Składniki


1 kg wołowiny rosołowej bez kości,
1 kg łopatki wieprzowej bez kości,
25 dag boczku,
60 dag wątróbki cielęcej,
4 cebule,
5 grzybów suszonych,
1/2 czerstwej bułki paryskiej,
5 jajek,
1 żółtko,
pieprz,
sól,
gałka muszkatołowa,
4 ziarna ziela angielskiego,
kilka owoców jałowca,
1 opak ciasta francuskiego,
tłuszcz,
bułka tarta.




Przygotowanie

Suszone grzyby umyć i namoczyć w letniej wodzie.
Umyte mięsa pokroić na kawałki, w garnku zalać je niedużą ilością osolonej wody (powinna przykrywać mięsa) i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dodać pokrojoną wątróbkę, cebule i suszone grzyby. Odcedzić, wystudzić.
Bułkę namoczyć w wywarze. Wszystkie składniki dwukrotnie zemleć. Dodać jajka,,sól, pieprz i pozostałe zmielone przyprawy. Masę pasztetową wymieszać.
Dwie formy wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do brytfanek, napełniając je do 3/4 wysokości.
Piec około 40 minut w temperaturze 200 - 250 stopni C.
Wystudzić, następnie wyjąć z foremek.
Rozmrozić ciasto zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obłożyć nim pasztet (na wierzchu położyć ozdobne paski wykrojone z ciasta radełkiem do faworków lub maleńkimi foremkami wykrawać jakieś fory, w kształcie jajek, lub serduszek)., posmarować rozmąconym żółtkiem, ułożyć na blaszce i piec 20 - 30 minut w temp 200 stopni C.

11:34, daniajarskie
Link Dodaj komentarz »

Składniki




4 jajka
6 plasterków chudego boczku wędzonego
1 czubata łyżeczka masła roślinnego
szczypiorek
1 duży pomidor
sól
pieprz




Przygotowanie

Boczek pokroić w kostkę,masło roślinne rozgrzać na patelni i dodać boczek. Podsmażyć żeby były skwareczki.

Dodać pokrojonego pomidora,chwilę smażyć razem ze skwarkami.

Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Posolić, posypać pieprzem, dodać pokrojony szczypiorek i wlać do skwarek z pomidorem.

Smażyć na małym ogniu aż jajka się zetną.,uważać żeby się nie spiekły bo będą niesmaczne.

Podawać z chlebem lub bułeczką.

Smacznego.

Polecam przepis początkującym kuchareczkom:)

04:05, daniajarskie
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 czerwca 2012

Składniki

Pęczek botwinki
jeden spory ogórek lub 2 mniejsze
pęczek rzodkiewek
szczypiorek (najlepieij drobny)
pęczek koperku
2-3 półlitrowe kubki kefiru( w/g uznania)
3-4 łyżki koncentratu barszczu buraczanego
jajka
kostka rosołowa
sól, cukier, pieprz i kwasek cytrynowy



Przygotowanie

Botwinkę oczyścić, drobno pokroić ( całą) i ugotować w niewielkiej ilości wody- powiedzmy zakryć pokrojoną botwinkę. Dodać kostkę rosołową. Wystudzić. Do garnka wlać kefir, w "zapałki" pokroić ogórki bez skórki oraz rzodkiewki. Wsypać do kefiru. Posiekać koperek i drobno szczypiorek i również dołączyć do kefiru. Ostudzoną botwinkę przełożyć do kefiru z nowalijkami i dolać wywaru z botwinki. Dodać koncentrat barszczu, wtedy chłodnik będzie miał różowy kolor. doprawiamy solą( niewiele, bo w botwince była kostka rosołowa), pieprzem (w/g uznania), kwaskiem cytrynowym i cukrem. Robimy tak zwany "złamany" smak, w którym czuć i  cukier i kwasek. Konystencja powinna być lekko kremowa.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.
Życzę smacznego:)

22:09, daniajarskie
Link Dodaj komentarz »

Składniki

1/2 kg fioletowej kapusty
1 słoiczek sałatki z selera (sam seler w zalewie)
1 puszka kukurydzy
2 łyżki cukru
3 czubate łyżki majonezu
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu



Przygotowanie

Kapustę poszatkować cienko, ugnieść z solą aż zmięknie (można mikserem) i dodać pozostałe składniki. Sałatka jest pyszna, my się nią z moją rodziną zajadamy.
Przypuszczam, że to by było bardzo dobre z kiełkami.

19:59, daniajarskie
Link Dodaj komentarz »

Składniki

Na ciasto:
250 g miękkiego masła
1 opakowanie cukru waniliowego
100 g cukru pudru
250 g mąki ziemniaczanej
75 g mąki
30 g kakao
pół łyżeczki przyprawy do pierników

Na nadzienie:
150 g surowej masy marcepanowej
150 g cukru pudru



Przygotowanie

1. Ze składników zagnieść ciasto. Uformować kilka wałków o średnicy 3 cm i pokroić na talarki o grubości 1 cm.

2. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem w jednolitą całość.

3. Kawałki masy marcepanowej układac na śrdoku talarka a następnie obtaczać resztą ciasta formując kulkę.

4. Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. Cisteczka piec ok. 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (nie dotykać gorących kulek bo się rozpadają!)

5. Dekorować według własnego pomysłu.

Oto gotowe kuleczki:

03:20, daniajarskie
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 58